Astăzi, 1 februarie 2023, Ministerul Educației și Cercetării (MEC), în calitate de reprezentant al Guvernului Republicii Moldova, „Liechtenstein Development Service – Moldova” (LED) în calitate de reprezentant al Guvernului Liechtenstein și Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) au semnat Memorandumul de Înțelegere referitor la implementarea fazei a V-a a proiectului „Consolidarea Sistemului de Educație Profesională Tehnică în Moldova” (CONSEPT V).
Scopul proiectului CONSEPT V este de a contribui la creșterea ratei de angajare în câmpul muncii a absolvenților din instituțiile de învățământ profesional tehnic (ÎPT) în sectorul transporturi și în sectorul electronică, prin consolidarea capacităților instituțiilor ÎPT în stabilirea parteneriatelor sustenabile cu sectorul privat în scopul asigurării participării acestuia la elaborarea și realizarea programelor de studii, precum și prin îmbunătățirea ofertei educaționale, fiind aliniate la nevoile pieței muncii.
Instituțiile partenere vor implementa un Plan de Management al Parteneriatelor pentru implicarea efectivă a sectorului privat în ÎPT. Acest lucru se va realiza prin dezvoltarea și instituționalizarea unui modul/curs de Management al Parteneriatelor cu implicarea unui expert internațional. Instituțiile din ÎPT își vor elabora planurile de dezvoltare a parteneriatelor și strategia de comunicare pentru a atrage în mod eficient sectorul de afaceri.
Pentru a spori relevanța stagiilor de practică în companii, vor fi oferite instruiri pentru maiștri din companiile și instituțiile partenere cu privire la mentorat. În plus, va fi dezvoltat și testat un set de instrumente de evaluare a stagiilor de practică tripartit, care încorporează feedbackul de la companii, instituții ÎPT și elevi.
De asemenea, vor fi dezvoltate noi standarde ocupaționale și de calificare, în timp ce capacitățile umane formate vor fi implicate în continuare de către Direcția Cadrul Național al Calificărilor din cadrul MEC în dezvoltarea altor standarde de calificare. Acest lucru se va realiza prin implicarea consecventă a grupurilor de lucru de experți, reprezentanți ai părților interesate și se va referi la meseriile/profesiile, specialitățile selectate: Electrician electronist auto, Tehnician în diagnosticarea tehnică a transportului, Tehnician în trafic auto, Tehnician în automatizarea proceselor tehnologice, Tehnician în electronică.
Proiectul va sprijini dezvoltarea materialelor de învățare și a setului de instrumente de evaluare care să promoveze utilizarea instrumentelor digitale în ÎPT. Pentru implementarea programelor de studii vor fi îmbunătățite clasele de instruire și laboratoarele de formare din instituțiile partenere selectate.
Proiectul CONSEPT V va susține cadrele didactice în elaborarea materialelor didactice la meseriile/profesiile, specialitățile selectate și va promova utilizarea instrumentelor digitale în procesul de instruire în sistemul învățământului profesional tehnic. CONSEPT V va oferi o susținere substanțială prin activități de formare continuă și follow-up pentru cadrele didactice și manageriale.
Proiectul este finanțat de Fundația Liechtenstein Development Service (LED) și implementat în colaborare cu Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare (AED), în perioada 2023-2025.
În discursul său, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a menționat că obiectivele trasate prin semnarea Memorandumului, cu privire la dezvoltarea instituțională și a capacităților ÎPT și elaborarea documentelor și materialelor curriculare relevante formării profesionale, se pliază cu prioritățile MEC pe dimensiunea ÎPT și vor fi un suport foarte important, inclusiv în atingerea obiectivelor trasate în Strategia de Dezvoltare „EDUCAȚIA 2030”. Experiența în fazele anterioare I-IV ale proiectului CONSEPT demonstrează că prin colaborarea Ministerului Educației și Cercetării cu Fundația Liechtenstein Development Service (LED) și Asociația Obștească Educație pentru Dezvoltare (AED) a fost creată o sinergie durabilă, care oferă încredere că scopurile propuse vor fi atinse.