Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: 0-231-3-03-66

Buletinul informativ al Ministerului Educației și Cercetării (16 septembrie – 31 octombrie 2023)

Dan Perciun, la 100 de zile de mandat. Cele mai importante realizări, prezentate într-o conferință de presă

În Republica Moldova va fi înființat Institut Național pentru Educație și Leadership (INEL), instituție bazată pe un sistem de mentorat, care va asigura corelarea între formarea inițială și continuă a profesorilor. Despre aceasta a comunicat ministrul Dan Perciun în cadrul conferinței de presă despre cele mai importante acțiuni realizate de echipa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) în perioada primelor 100 de zile de mandat.

La fel în cadrul conferinței, Dan Perciun a menționat despre debirocratizarea sistemului educațional, în special, în ceea ce privește excluderea necesității de raportare privind utilizarea compensației de 4000 lei din partea cadrelor didactice, dar și despre aprobarea noilor state de personal pentru școli primare, gimnazii și licee.

Vezi detalii

INEL: A fost înființată instituția care va crește competențele profesionale ale pedagogilor

O rețea de 1000 de mentori din rândul celor mai bune cadre didactice va fi creată în cadrul Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL), structură constituită astăzi prin hotărâre de Guvern. Institutul va deveni funcțional de la 1 septembrie 2024, odată cu începerea unui nou an de studii și va asigura formarea inițială și continuă a cadrelor didactice.
INEL va asigura mentorat pentru stagiile de practică pedagogică pentru elevii și studenții din colegiile și, respectiv, universitățile pedagogice; pentru tinerii specialiști dar și pentru dezvoltare profesională la locul de muncă.

Vezi detalii

Candidații la examenul național de bacalaureat vor putea obține nota „10”, din oficiu, la proba de examen la Informatică

Începând cu sesiunea de bacalaureat 2024, candidații la examenul național de bacalaureat pot solicita nota ”10” (zece), din oficiu, la proba de examen la Informatică. Facilitatea este disponibilă pentru candidații care au promovat, pe parcursul claselor a X-a – a XII-a, examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor specifice domeniului Informaticii. Aceștia trebuie să dețină certificate/diplome care să ateste un nivel avansat de competențe pentru următoarele domenii: A. limbaj de programare, B. structura calculatorului, rețele, C. baze de date. Conform Metodologiei aprobate candidații trebuie să dețină trei certificate, câte un certificat pentru fiecare domeniu separat din cele trei domenii menționate.

Vezi detalii 

Republica Moldova va adera la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior

Republica Moldova va adera la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, adoptată la Paris. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima și a doua lectură în cadrul ședinței plenare de pe 19 octombrie, de către 74 de deputați.
Scopul Convenției este să faciliteze mobilitatea academică și profesională între regiuni și să sporească cooperarea internațională în învățământul superior, prin stabilirea unui instrument global de definire a standardelor.

Vezi detalii

Au început cursurile de recalificare profesională pentru cadrele didactice

Aproape 400 de cadre didactice din numărul total de 800 selectate pentru programul de recalificare profesională au participat la prima sesiune de instruire cu prezență fizică. Cursurile au loc la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, instituție selectată în baza unei licitații publice. Participanții au posibilitatea să-și certifice competențele pe care le-au dezvoltat ani la rând, predând în școli, dar neavând certificat de absolvire a studiilor în domeniu. Programul include ore teoretice în grup, studiu individual, dar și ateliere de lucru, seminare interactive etc.

Vezi detalii 

Circa 700 de profesori vor fi instruiți să utilizeze echipamentele moderne din laboratoarele școlare

Circa 700 de profesori din 160 de instituții de învățământ vor învăța să utilizeze eficient echipamentele performante din laboratoarele de fizică, chimie și biologie. Dotările au fost realizate în primăvara anului curent, în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM) implementat de Ministerul Educației și Cercetării cu suportul financiar al Băncii Mondiale.
Timp de câteva zile, atât online, cât și cu prezență fizică, profesorii vor studia modalitățile de utilizare a senzorilor la determinarea mărimilor și unităților de măsură, introducerea manuală a datelor și prelucrarea lor, statistica datelor experimentale, analiza coeficienților relevanți din grafic, interpretarea rezultatelor experimentale, exportare și partajare de date spark.lab, activități experimentale STEAM și multe altele.

Vezi detalii

Mai mulți profesori de clase gimnaziale vor fi instruiți despre siguranța copiilor online

Circa 30 de cadre didactice vor fi instruite despre siguranța copiilor online. Este vorba despre profesorii claselor gimnaziale din cadrul a opt instituții de învățământ din raioanele Ungheni, Cahul, Rezina, Florești, Orhei, Criuleni, Șoldănești și municipiul Chișinău.
Timp de trei zile (27-29 octombrie 2023), participanții vor studia interesele și comportamentele copiilor în mediul online, vor afla despre conținuturile online cu caracter dăunător, despre imaginea online, cyberbullying-ul ș.a.
De asemenea, cadrele didactice se vor familiariza cu unitățile de conținut din curriculum pentru desfășurarea activităților despre siguranța online, vor elabora planul de activități pentru anul școlar curent și vor cunoaște resursele didactice utile în organizarea procesului educațional cu referire la siguranța și protecția în mediul online.

Vezi detalii 

Primul centru de excelență al inovațiilor în agricultură a fost deschis pentru fermieri, studenți și furnizorii de tehnologii digitale

Agrotek Arena, un centru de excelență care își propune sa modernizeze industria agricolă, s-a deschis azi pentru toți cei interesați de inovațiile în domeniu. Scopul instituției este de a eficientiza modul în care agricultura este practicată, reducând impactul asupra mediului și creând o agricultură competitivă, sustenabilă și regenerativă. Centrul de excelență se află pe teritoriul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, pe un teren deschis unde au fost instalate cele mai noi tehnologii utilizate în agricultură.

Vezi detalii

MEC invită companiile din domeniul construcții să implementeze învățământul dual

Perspectivele învățământului dual în domeniul construcții au fost discutate de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și ai Camerei de Comerț cu reprezentanții instituțiilor de învățământ profesional tehnic, ai companiilor din domeniul construcții și ai partenerilor de dezvoltare. Evenimentul a avut loc la Centrul de excelență în Construcții și a întrunit peste 50 de companii din domeniu.
Participanții au fost informați despre oportunitățile companiilor privind implicarea lor în învățământul dual.

Vezi detalii 

Școlile din Cahul și Ungheni sunt invitate să participe la un program de consolidare a practicilor inovative de predare și învățare

UNICEF Moldova, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC), a lansat un program pilot pentru școlile din Cahul și Ungheni. Acesta are drept scop consolidarea capacităților profesorilor în domeniul tehnologiilor informaționale.
În cadrul programului urmează a fi selectate între 8-10 școli din cele două raioane, cu accent pe treapta gimnazială. Până la 10 profesori din fiecare școală selectată la program vor participa la formări. Vor fi selectate cadre didactice care predau discipline precum: matematică, informatică, arte, biologie, chimie, fizică și alte discipline relevante.

Vezi detalii 

Burse de merit pentru elevii și studenții de etnie romă

Elevii și studenții de etnie romă din învățământul liceal, profesional tehnic și superior vor putea beneficia de burse de merit în valoare de 1200 de lei lunar. Decizia a fost luată astăzi de Cabinetul de miniștri. Astfel, Guvernul a instituit un mecanism de motivare financiară a elevilor și studenților de etnie romă, mizând pe stimularea acestora pentru performanțe academice.
Bursele vor putea fi obținute prin concurs, la care se vor putea înscrie persoanele de etnie romă cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani și care nu beneficiază de burse acordate de la bugetul de stat.

Aproape 13 mii de elevi au fost admiși la liceu în anul de studii 2023-2024

Un număr de 12.853 de elevi care au absolvit clasa a IX-a au fost admiși la liceu în anul de studii 2023 – 2024 în urma depunerii dosarelor la concursul de admitere. Acesta constituie 45,67% din numărul total de absolvenți ai treptei gimnaziale – 28.436 de elevi.

Vezi detalii

Circa 6500 de persoane, încadrate în Programul național de limba românăCirca 6500 de persoane au fost selectate până în prezent pentru cursurile gratuite oferite în cadrul Programului național privind învățarea limbii române, desfășurat de Ministerul Educației și Cercetării. Programul este destinat persoanelor adulte care vor să studieze limba română.
Prima etapă a instruirilor a avut loc în perioada 3 iulie – 17 septembrie 2023 și a inclus circa 2500 de beneficiari. Pentru cea de-a doua etapă, care se desfășoară în perioada 25 septembrie – 3 decembrie 2023, a fost selectat un număr de 4000 de persoane.Vezi detalii

LIVE cu ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun

Ministrul Dan Perciun a vorbit despre ultimele evoluții din domeniul educației, fiind abordate diverse subiecte de interes în cadrul unei intervenții live. Printre acestea se numără: Raportul pentru primele 100 de zile de mandat în calitate de Ministru al Educației si Cercetări; Programul „Investim în educație”; Înființarea Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL) etc.
Pentru mai multe detalii accesați aici.

Articole Recente