15 – 27 decembrie 2023
Aprobat în Guvern
Nivelul salarial al angajaților din instituțiile de învățământ superior, dar și de învățământ profesional tehnic, care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică ar putea crește. Cabinetul de miniștri a aprobat noi prevederi privind salarizarea personalului din aceste instituții. Documentul reglementează utilizarea eficientă a mijloacelor financiare alocate atât de la bugetul de stat prin formula de finanțare, cât și a veniturilor colectate ale instituțiilor în vederea susținerii performanței angajaților din instituțiile publice de învățământ superior.
Vezi detalii
Instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal vor primi finanțare separată pentru acordarea sporurilor pentru grade didactice profesorilor.
Guvernul a modificat formula de finanțare, astfel încât să încurajeze creșterea profesională a cadrelor didactice.
Vezi detaii
Serviciile teritoriale de asistență psihopedagogică vor trece în gestiunea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP). Totodată, va fi majorat numărul de unități de personal din cadrul Centrului și vor fi create secții și servicii noi, corespunzătoare atribuțiilor de bază.
Vezi detalii
Guvernul a aprobat Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027.
Documentul stabilește prioritățile și obiectivele de dezvoltare în domeniile cercetării și inovării pentru următorii ani și se încadrează în programul strategic de dezvoltare a țării, strategiile sectoriale și programul-cadru de cercetare al Uniunii Europene.
Vezi detalii
Indemnizația viageră a antrenorilor sportivilor de performanță va fi recalculată anual, începând cu 1 ianuarie 2024.
Plata unică urmează a fi recalculată de Ministerul Educației și Cercetării în fiecare an, pentru fiecare beneficiar în parte, după comunicarea de către Biroul Național de Statistică a datelor privind salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, cu ulterioara transmitere a informației către Casa Națională de Asigurări Sociale.
Vezi detalii
Alte activități ale Ministerului Educației și Cercetării
Ministerul Educației și Cercetării a lansat primul pachet de măsuri de debirocratizare în sistemul educațional.
Măsurile prevăd, între altele, moratoriu pe controalele externe, limitarea numărului de documente pe care sunt obligate să le dețină instituțiile de învățământ, precum și excluderea unor rapoarte elaborate de cadrele didactice și manageriale.
Vezi detalii
Rezultatele Republicii Moldova în Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor PISA 2022 au fost analizate în cadrul unui eveniment organizat de MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare.
Discuția a întrunit șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului și directori de școli din întreaga țară, scopul fiind lansarea unor schimbări în pregătirea elevilor, având la bază rezultatele obținute de țara noastră în cadrul testării PISA 2022.
Vezi detalii
„Pedagogia va deveni o prioritate pentru țara noastră și vom investi mai mult în acest domeniu”, a declarat ministrul Dan Perciun la întâlnirea cu studenții și colectivul profesoral al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.
Întâlnirea a avut loc cu ocazia evenimentului de lansare a subproiectelor câștigate de această instituție în cea de-a doua rundă a Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.
Vezi detalii
Prim-ministrul Dorin Recean a premiat, alături de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, 38 de elevi care pe parcursul anului 2023 au obținut rezultate remarcabile la 16 concursuri și olimpiade regionale și internaționale.
De asemenea, au fost premiați 29 de profesori care au pregătit loturile olimpice. Valoarea totală a premiilor oferite elevilor și cadrelor didactice în acest an constituie circa 2,2 milioane lei.
Vezi detalii
Cei mai buni sportivi din țara noastră și antrenorii acestora au fost premiați la ,,Gala Sportului 2023”, organizată de Ministerul Educației și Cercetării.
În acest an au fost obținute 545 de medalii la o serie de competiții olimpice, paralimpice și neolimpice, la diverse categorii de vârstă, ceea ce este un rezultat record pentru Republica Moldova. De asemenea, 6 sportivi au reușit să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Vezi detalii
Cele mai bune inițiative de tineret din întreaga țară au fost premiate de Agenția Națională pentru Tineret și Ministerul Educației și Cercetării în cadrul Galei Premiilor Naționale pentru Tineret 2023. În cadrul aceluiași eveniment, a fost anunțat că municipiul Cahul va deține titlul de Capitala Tineretului 2024.
Vezi detalii
Concursul republican „Limba noastră-i o comoară” și-a desemnat învingătorii. Cei 12 câștigători au fost premiați de Ministerul Educației și Cercetării. La ediția din acest an, cu genericul ,,Cuvinte în lectură”, au participat 94 de elevi și cadre didactice din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal din țară.
Vezi detalii
Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Tineret au lansat Programul de Granturi pentru organizațiile de tineret, ediția 2024.
Programul este dedicat susținerii şi dezvoltării sectorului de tineret din Republica Moldova, prin acesta urmând să fie oferit, în bază de concurs, suport logistic şi financiar pentru realizarea inițiativelor şi proiectelor de tineret.
Vezi detalii
Instituțiile de învățământ din Taraclia vor beneficia de patru proiecte investiționale finanțate de Republica Bulgaria. Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a semnat un Memorandum de Înțelegere privind Acordurile de grant pentru proiecte implementate între Republica Moldova și Republica Bulgaria.
Vezi detalii
Ministrul Dan Perciun a efectuat o vizită de lucru la Căușeni în cadrul căreia s-a întâlnit cu primarii localităților din raion, dar și cu managerii instituțiilor de învățământ.
În cadrul discuțiilor, oficialul a abordat prioritățile ministerului, măsurile de asigurare a accesului la studii de calitate pentru toți elevii, dar și măsurile de protecție socială pentru cadrele didactice.
Vezi detalii
Ministerul Educației și Cercetării a creat noi surse de informare pe Telegram și Viber.
Prin intermediul acestora vă vom informa rapid despre cele mai importante decizii ale ministerului și activități curente din domeniul educației.
Vă invităm să vă abonați accesând aici (pentru Telegram) și aici (pentru Viber).
LIVE cu ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun
Ministrul Dan Perciun a vorbit despre subiecte de interes din ultima perioadă:
✅ Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027
✅ Majorări salariale în domeniul cercetării și în învățământul profesional tehnic
✅ Primul pachet de debirocratizare în sistemul educațional
✅ Liberalizarea salarizării în învățământul superior
✅ Lansarea Programului de granturi 2024 pentru organizațiile de tineret
✅ Premiile Naționale pentru Tineret
✅ Gala Olimpicilor 2023
Pentru mai multe detalii accesați aici.