Aprobat în Guvern
Studenții de la pedagogie – viitori învățători și profesori, vor primi burse de două ori mai mari
Valoarea bursei va fi racordată la nivelul reușitei academice a fiecărui student. Astfel, studenții de la ciclul I licență, care beneficiază de bursă de categoria I, vor primi lunar din bugetul de stat 2810 lei, pentru categoria II – 2400 de lei, pentru categoria III – 2200 de lei. Mărimea bursei pentru studenții din anii terminali de la specialitățile din domeniul educației a fost majorată la 3280 lei, pentru categoria I, până la 2800 lei pentru categoria II și 2570 de lei pentru categoria III.
Vezi detalii
Guvernul a dublat premiile bănești pentru elevii care obțin locuri premiante la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale și profesorii acestora.
Modificările mai prevăd majorarea cu circa 67% a normelor de remunerare a persoanelor implicate în activitățile de evaluare în cadrul olimpiadelor și concursurilor naționale, regionale sau internaționale care se desfășoară în Republica Moldova.
Vezi detalii
Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul de resort din Spania vor încheia un acord de colaborare privind cooperarea în domeniul secțiilor bilingve
Prin acest acord, partea spaniolă va oferi sprijin Republicii Moldova în pregătirea profesorilor de limbă spaniolă, în stabilirea modalității de predare a limbii, va oferi acces la resursele digitale și la materiale didactice relevante și va examina posibilitatea oferirii unor diplome de absolvire din partea Regatului Spaniei.
Vezi detalii
Centrele de tineret din țară își vor desfășura activitatea în baza unui nou regulament de funcționare
Scopul documentului este de a eficientiza activitatea centrelor și de a extinde gama de servicii pe care acestea le prestează pentru tineri. Ministrul Dan Perciun a menționat în cadrul ședinței de Guvern că noua reglementare a centrelor de tineret va contribui la dezvoltarea și extinderea unei infrastructuri instituționale funcționale și eficiente în domeniul de tineret, care să răspundă mai bine nevoilor și aspirațiilor tinerilor, inclusiv a celor cu oportunități reduse sau ale celor aflați în situație de risc.
Vezi detalii
Toate federațiile sportive vor putea beneficia de alocații financiare de la stat
Repartizarea alocațiilor financiare de la bugetul de stat pentru sportul de performanță se va face conform unei proporții modificate. Astfel, de alocații vor putea beneficia toate federațiile sportive naționale, nu doar cele care au obținut performanțe sportive remarcabile în anul precedent.
Vezi detalii
A fost aprobat Programul de dezvoltare a educației incluzive în Republica Moldova pentru anii 2024 – 2027.
Documentul stabilește acțiunile planificate pentru factori de decizii la toate nivelurile sistemului de educație, în scopul asigurării educației incluzive.
Vezi detalii
Alte activități ale Ministerului Educației și Cercetării
A fost publicat raportul privind rezultatele obținute de elevii din Republica Moldova în Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor PISA 2022
Republica Moldova a participat la testarea PISA alături de alte 80 de state. Analiza include performanțele elevilor la matematică, științe și citire/lectură.
Vezi detalii
MEC a alocat circa 22 milioane de lei pentru renovarea a 5 cămine studențești
De finanțare complementară în acest sens vor beneficia: Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Vezi detalii
Ministerul Educației și Cercetării a alocat încă 18 milioane de lei sub formă de finanțare complementară pentru mai multe instituții de învățământ profesional tehnic
Resursele vor fi utilizate preponderent pentru îmbunătățirea condițiilor în sălile de studii și în cămine. Anterior, pe parcursul anului curent, ministerul a alocat alte 17 milioane de lei pentru îmbunătățirea infrastructurii instituțiilor de învățământ profesional tehnic. În total, în anul 2023, de finanțare complementară de la stat au beneficiat 34 de instituții din învățământul profesional tehnic.
Vezi detalii
22 de companii private vor beneficia de finanțare în valoare totală de 400 mii de euro, cu scopul procurării de echipamente pentru implementarea programelor de învățământ dual
Inițiativa are scopul de a consolida comunitățile locale și de a contribui la creșterea performanței sectorului privat din Republica Moldova. Finanțarea vine drept sprijin pentru dezvoltarea de parteneriate între unități economice și instituțiile de învățământ profesional-tehnic prin achiziționarea de echipamente necesare formării tinerilor în cadrul companiilor private.
Vezi detalii
MEC încurajează companiile private să implementeze învățământul dual
În cadrul unor ateliere de lucru, reprezentanții ministerului, împreună cu reprezentanții instituțiilor de învățământ profesional tehnic și companiile private au vorbit despre perspectivele și avantajele învățământului dual, angajatorii companiilor având un rol esențial în dezvoltarea acestei forme de învățământ și în pregătirea tinerilor în acord cu standardele pieței muncii.
Vezi detalii
Un set de echipamente moderne în scopul îmbunătățirii procesului educațional în învățământul profesional tehnic a fost donat Școlii Profesionale din Ceadîr-Lunga
Valoarea utilajului se ridică la peste 50 de mii de euro, achiziția fiind o donație din partea Guvernului Germaniei. Acțiunea are drept scop dotarea instituției conform celor mai înalte standarde și utilizarea eficientă a materialelor de ultimă generație în cadrul sesiunilor practice de laborator de către tinerii care învață la specialități din diferite ramuri ale industriei.
Vezi detalii
Profesorii și elevii din învățământul profesional tehnic vor putea utiliza registre și agende electronice, în locul celor pe hârtiePentru a asigura noile facilități Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME) va fi modernizat și extins cu două module specializate.
Vezi detalii
Ministerul Educației și Cercetării a constituit Consiliul Consultativ pentru Știință și Tehnologie (CCST), un organ consultativ care va participa la elaborarea politicilor naționale în domeniile cercetării și inovării
Activitatea Consiliului este orientată spre susținerea excelenței în cercetarea științifică, dezvoltarea unor organizații de cercetare performante, creșterea numărului de specialiști care ar contribui la transformarea cercetării, dezvoltării și inovării într-un factor al creșterii economice.
Vezi detalii
Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a avut o întâlnire cu angajații Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS)
Au fost discutate aspecte ce țin de modernizarea instituției și eventuala fuzionare a acesteia cu Universitatea de Stat din Moldova (USM). Ministrul a menționat că USEFS ar urma să devină o facultate în cadrul USM și că niciun angajat nu va fi disponibilizat în urma acestui proces, instruirea urmând să se desfășoare în continuare, în actualele spații de studii ale Universității de Stat de Educație Fizică și Sport.
Vezi detalii
Centrul Regional de Inovare și Transfer Tehnologic din nordul țării – NORTEK a celebrat un an de la inaugurare
Pe parcursul primului an de activitate al NORTEK, în incinta acestuia au fost organizate peste 100 de evenimente, circa 50 de workshop-uri/ateliere, aproximativ 20 de cursuri de formare, iar mai mult de 1200 de tineri au fost ghidați în carieră.
Vezi detalii
Cadrele didactice vor relaționa mai bine cu elevii și părinții, datorită formărilor din cadrul programului „Investim în profesori”
Profesorii Liceului ,,Mihai Marinciuc” și ai Liceului ,,Ion și Doina Aldea-Teodorovici” din Chișinău se numără printre beneficiarii programului național „Investim în profesori”, lansat în noiembrie curent de Ministerul Educației și Cercetării. În cadrul cursurilor, cadrele didactice au discutat despre inteligența emoțională, relația cu elevii, comunicarea eficientă cu părinții etc.
Vezi detalii
LIVE cu ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun
Ministrul Dan Perciun a vorbit despre principalele evenimente și prioritățile pentru perioada următoare:
▪️ rezultatele Republicii Moldova la testarea internațională PISA-2022;
▪️ dublarea burselor pentru studenții de la pedagogie;
▪️ aprobarea de către Guvern a Programului Național pentru Educația Incluzivă;
▪️ reformele din domeniul sportului, discuțiile cu federațiile de sport, presa de profil;
▪️ investițiile de 21,5 milioane de lei în căminele universitare;
▪️ finanțarea complementară, în valoare de circa 35 de milioane de lei, pentru învățământul profesional tehnic.
Pentru mai multe detalii accesați aici.