Eye Tonuri de gri
Invert Mode Culori inversate
Link Linkuri subliniate
Keypad Navigare prin tastatură
Triangle Cursor negru
Triangle Cursor alb
Remove Circle Text mic
Add Circle Text mare
Refresh Resetare
Close Inchide
Call
Telefon: 0-231-3-03-66

Buletinul informativ al Ministerului Educației și Cercetării (15 – 30 noiembrie 2023 )

A fost aprobat: De la 1 ianuarie 2024, salariile pedagogilor din toată țara vor crește cu 15%

Astfel, din bugetul de stat va fi alocat suplimentar 1 miliard de lei. De noile majorări vor beneficia peste 50 de mii de persoane.

Ministrul Dan Perciun a participat la Summit-ul european al educației de la Bruxelles
Evenimentul cu genericul „Spațiul european al educației: o realitate pentru toți” este la a șasea ediție și reunește înalți oficiali din instituțiile Uniunii Europene, reprezentanți ai comunităților europene de educație și formare.
Dan Perciun a avut un discurs în cadrul panelului „Provocările sistemului educațional în vecinătatea estică”, alături de Giorgi Amilakhvari, ministrul Educației și Științei din Georgia, și de Yevhen Kudriavets, prim-viceministrul Educației și Științei din Ucraina.
Ministrul a vorbit despre progresele Republicii Moldova în implementarea reformelor în domeniul educației, inclusiv, în contextul integrării europene și a provocărilor generate de războiul din Ucraina.

Investiții de peste 10 milioane de euro în 5 universități din țară

Laboratoare și tehnologii de ultimă generație, platforme conectate la inteligența artificială, programe de studii moderne la licență și master – de astfel de facilități vor beneficia în următoarea perioadă cinci universități din Republica Moldova. Suma tuturor investițiilor care vor fi făcute în modernizări și dotări se ridică la peste 10 milioane de euro. Acțiunile se înscriu în Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” (runda II), implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială.

Vezi detalii

Dan Perciun: cercetarea și inovarea sunt printre domeniile prioritare în procesul de integrare europeană

Cercetarea este o prioritate la nivel european, iar apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană va deschide tot mai multe oportunități pentru cercetătorii din țară. Despre aceasta a vorbit ministrul Dan Perciun în cadrul Zilei Științei marcată în acest an cu genericul „Integrare europeană prin cercetare și inovare”. „Este necesar ca țara noastră să investească mai mult în cercetare și să apropie nivelul nostru de cercetare de cel al UE, iar aceasta înseamnă dezvoltare, inclusiv fonduri adiționale pentru cercetare”, a remarcat ministrul.

Vezi detalii 

110 instituții de învățământ din țară au fost dotate cu seturi de robotică de ultimă generație
Elevii își vor dezvolta abilitățile în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. Noile echipamente de robotică conțin senzori, motoare și piese pentru a proiecta și a construi roboți și a elabora proiecte la diferite discipline școlare.
Prezent la evenimentul de transmitere a seturilor de robotică, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a vorbit despre importanța noilor tehnologii pentru sistemul educațional. ,,Anul viitor vom continua cu noi proiecte de transformare digitală a educației. Cu suportul partenerilor de dezvoltare ne propunem creșterea numărului ,,claselor viitorului”; demararea noilor proiecte inovaționale; dotarea școlilor cu echipamente tehnice, precum și instruirea cadrelor didactice în domeniul educației digitale etc.”, a spus ministrul.

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a vizitat, alături de președintele Austriei Alexander Van der Bellen, Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale

Cei doi oficiali au mers în sălile de curs, laboratoarele IT și au discutat cu elevii despre condițiile de învățare, facilitățile profesionale și despre perspectivele de angajare. Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale este beneficiar al proiectelor finanțate de Austria încă din 2006. Prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare a Austriei (ADA) și al Agenției Austriece pentru Cooperare Internațională în Educație și Cercetare (OeAD), au fost realizate investiții în infrastructură, dotări ale laboratoarelor de studii, au fost dezvoltate noi programe curriculare.

Vezi detalii 

Voucherul cultural în școli 
Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani pot beneficia de un Voucher cultural electronic, în sumă de 1000 de lei pentru a procura cărți și bilete la spectacole sau concerte.
Pentru detalii despre cum poate fi accesat voucherul cultural prin semnătura mobilă și cum poate fi obținută aceasta, urmăriți aici instrucțiunile.
Mai multe detalii despre voucherul cultural aici.

Instruiri pentru profesorii care predau disciplinele de examen în clasele de gimnaziu și liceu

Peste 1000 de profesori care predau disciplinele de examene din cadrul examenelor naționale de absolvire în clasa a XII-a și în clasa a IX-a, în anul de studii 2023-2024, participă, în perioada 27 noiembrie – 9 decembrie 2023, la cursuri de formare la distanță desfășurate sub egida Ministerului Educației și Cercetării. Instruirile au scopul de a îmbunătăți sistemul de evaluare la disciplinele la care elevii susțin examene în clasele a XII-a și a IX-a. Cursurile sunt predate de 34 de formatori naționali, specialiști cu vastă experiență în elaborarea programelor de examen și în organizarea examenelor naționale de absolvire.

Vezi detalii 

Profesori din întreaga țară, instruiți să utilizeze dispozitivele moderne pentru laboratoarele școlare

Circa 700 de profesori de fizică, chimie, biologie și geografie din 160 de instituții de învățământ sunt instruiți, în perioada 6 noiembrie – 21 decembrie, cum să utilizeze echipamentele moderne din laboratoarele școlare. Sesiunile de formare sunt organizate zonal, în cinci localități: Chișinău, Ungheni, Cahul, Taraclia și Bălți.

Vezi detalii 

Au început instruirile pentru un nou grup de formatori în domeniul prevenirii și combaterii bullying-ului

Un nou grup de formatori, constituit din 50 de psihologi școlari și cadre didactice,  este instruit în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului de bullying în școli. Viitorii formatori au fost selectați în bază de concurs, desfășurat de Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării. Sesiunile de instruire sunt  desfășurate de Sorina Petrică, psihologă cliniciană și psihoterapeută din România.

Vezi detalii

Prevenirea și combaterea violenței în școli: Ministerul Educației și Cercetării propune o serie de modificări la Codul Educației
Mecanismul legal de prevenire și combatere a violenței în instituțiile de învățământ, atât a cele îndreptate către elevi, precum și a celei îndreptate împotriva cadrelor didactice, a fost discutat în cadrul unor consultări publice organizate la Parlamentul Republicii Moldova. Discuțiile au vizat o serie de modificări la Codul educației propuse de Ministerul Educației și Cercetării în scopul sporirii siguranței elevilor și cadrelor didactice în instituțiile de învățământ.
Ministrul Dan Perciun a menționat că este nevoie de un cadru legal care să stabilească limite comportamentale în mediul școlar.

A fost publicat raportul Examene și Evaluări Naționale 2023

Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a publicat raportul Examene și Evaluări Naționale 2023. Documentul conține date complexe și analiza rezultatelor evaluărilor finale la toate treptele de școlarizare – învățământ primar, gimnazial și liceal. Totodată, raportul include evoluția rezultatelor examenului național de bacalaureat pentru sesiunile din anii 2021-2023. Datele au fost discutate în cadrul ședinței Comisiei Naționale de Examene.

Vezi detalii 

Rezultatele examenelor de absolvire a clasei a IX-a au fost discutate de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) cu organele locale de specialitate în domeniul învățământului
Mai exact, s-au discutat cele mai importante constatări privind rezultatele examenelor de absolvire a gimnaziului comparativ cu cele de la examenul național de bacalaureat.
Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare a constatat că:
– Procentul de note de 10, 9 și 8 obținute de elevi la examenele naționale de absolvire a gimnaziului este semnificativ mai mare decât la examenul național de bacalaureat;
– Rata de promovare de 100% la gimnaziu demonstrează efortul instituției ca toți elevii să finalizeze această treaptă de învățământ;
– În localitățile din zona centru, inclusiv mun. Chișinău, există o abordare similară în organizarea și desfășurarea examenelor naționale;
– Se atestă diferențe mari în raioanele cu o rețea supradimensionată, dar fără o concurență între instituții;
– În raioanele cu licee mari, datele denotă o calitate mai înaltă a studiilor.
A fost lansat concursul de selectare a evaluatorilor pentru 67 de titluri de proiecte de manuale școlare
Ministerul Educației și Cercetării a lansat un nou concurs de selectare a evaluatorilor pentru 67 de titluri de manuale care urmează să fie editate pentru elevii din ciclul primar, gimnazial și liceal. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, de către secretarul de stat Galina Rusu.
Selectarea candidaților se va desfășura pe principii de profesionalism, transparență, nediscriminare și echidistanță. Fiecare proiect de manual va fi evaluat individual de fiecare membru al unui grup de 3-5 evaluatori, selectat de Consiliul Național pentru Aprobarea Manualelor.
LIVE cu ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun Ministrul Dan
Perciun a vorbit despre actuale subiecte de interes și prioritățile pentru perioada următoare:
▪️ Vizita Președintelui Austriei, Alexander Van der Bellen în Republica Moldova;
▪️ Examenele de absolvire a clasei a IX-a, prezentarea și analiza datelor pe raioane;
▪️ Concursul „Premiul Național pentru Tineret”, ediția 2023;
▪️ Ziua Științei în Republica Moldova, ediția a XIII-a.Pentru mai multe detalii accesați aici

Articole Recente