În premieră, Ministerul Educației și Cercetării propune modele de proiectare didactică de lungă durată la disciplinele școlare din învățământul primar și secundar general.
Toate modelele de proiecte elaborate de grupurile de lucru pot fi accesate pentru consultare aici. Cadrele didactice sunt invitate, până la data de 26 ianuarie, să se expună asupra acestora, completând formularul disponibil.
Îndemnul Ministerului către comunitatea educațională este de a semnala cazurile de plagiere sau de preluare a conținuturilor proiectelor didactice de lungă durată din anumite surse sau de la anumiți autori.
Registrul Național al Calificărilor va fi interconectat cu registrele calificărilor din țările europene. Guvernul a aprobat un set de modificări pentru asigurarea interoperabilității Registrului Național al Calificărilor cu registrele calificărilor țărilor europene. Acest lucru va permite cetățenilor moldoveni să obțină recunoașterea internațională a calificărilor lor, dar și să acceseze mai ușor locuri de muncă în străinătate.
Vezi detalii
În Republica Moldova va fi implementat Sistemul informațional de management în învățământul superior (SIMIS) – o resursă informațională unică și completă despre activitatea instituțiilor de învățământ superior din țară. Implementarea sistemului informațional va eficientiza managementul educațional al învățământului superior, contribuind și la debirocratizarea acestuia
Vezi detalii
Regulamentul, aprobat de Guvern la propunerea Ministerului Educației și Cercetării, are scopul să faciliteze mobilitățile academice și profesionale pentru asigurarea liberei circulații a cetățenilor în spațiul european, în conformitate cu angajamentele Republicii Moldova privind Acordul de asociere RM-UE și tratatele internaţionale la care țara noastră este parte.
Vezi detalii
Alte activități ale Ministerului Educației și Cercetării
MEC a alocat circa 27 milioane de lei pentru premierea sportivilor și antrenorilor care au obținut rezultate remarcabile la competițiile internaționale în anul 2023
Sportivii din Republica Moldova au obținut în anul trecut un număr-record de medalii – 535, la o serie de competiții olimpice, paralimpice și neolimpice, la diverse categorii de vârstă.
Vezi detalii
Consiliul Național pentru Calificări al Ministerului Educației și Cercetării a examinat și avizat 20 de standarde de calificare pentru formarea specialiștilor în învățământul superior la toate nivelurile (licență, master și doctorat), în domeniile de formare profesională Fizică, Construcții și inginerie civilă, Tehnologii de protecție a mediului, Arte plastice.
Vezi detalii
Universitatea de Educație Fizică și Sport va avea statut de Institut în cadrul Universității de Stat din Moldova, după fuzionarea celor două instituții. Restructurarea instituției a fost discutată de ministrul Dan Perciun cu rectorii celor două instituții.
Vezi detalii
MEC solicită consiliilor raionale/municipale să pună în aplicare prevederile Codului educației și să constate încetarea raporturilor de serviciu cu șefii direcțiilor de educație angajați neconform cadrului legal actual. Mai exact, urmează să fie eliberați conducătorii care sunt numiți în funcție de mai mult de 4 ani; nu au fost numiți prin concurs; au fost numiți pe perioadă nedeterminată; asigură interimatul sau care exercită funcția de șef al OLSDÎ prin exercitarea temporară a funcției de șef al OLSDÎ de către adjunctul titularului funcției publice.
Vezi detalii
Calitatea manualelor școlare a fost discutată cu reprezentanții editurilor. Discuțiile au avut loc în contextul consultării condițiilor de lansare a unei noi achiziții de manuale școlare pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal.
Vezi detalii
Ministerul Educației și Cercetării vă îndeamnă să vă abonați la canalele sale de informare pe Telegram și Viber. Prin intermediul acestora vă vom informa rapid despre cele mai importante decizii ale ministerului și despre activitățile curente din domeniile educației, cercetării, tineret și sport. Accesați aici (pentru Telegram) și aici (pentru Viber).