Dragi prieteni,
Prin intermediul acestui buletin informativ, ne propunem să vă ținem la curent cu cele mai recente inițiative, programe și politici pe care le implementăm.
PROIECTE APROBATE DE GUVERN
Absolvenții facultăților de pedagogie vor primi o indemnizație unică în primii 5 ani de activitate didactică în mărime de 200 de mii de lei. De indemnizație unică de 160 de mii de lei, în aceleași condiții, vor beneficia și absolvenții programelor de studii profesional-tehnice.
Republica Moldova și România vor desfășura schimburi de experiență și bune practici privind promovarea politicilor în domeniul sportului și vor organiza evenimente sportive comune.
Grupurile de autori de manuale școlare vor fi remunerați cu minim 20% din valoarea contractului cu editura sau cu minim 50% din prețul de achiziționare, stabilit în cuantum de un salariu mediu lunar pe economie pentru o coală de autor.
Documentul conține peste 30 de specialități noi, necesare pe piața muncii. Printre acestea se numără: Inteligența artificială, Design grafic și tehnologii de tipar, Producție muzicală și inginerie de sunet, FitoBioTehnologii, Sport social și consultanță în sport, Nutriție și dietetică ș.a.
REPARTIZAREA ÎN CÂMPUL MUNCII A ABSOLVENȚILOR DE LA PEDAGOGIE
MEC a demarat campania de informare unde viitorii pedagogi vor afla mai multe despre oportunitățile de angajare, dar și despre facilitățile oferite de Guvern tinerilor specialiști în domeniul educației.
DEBIROCRATIZAREA EDUCAȚIEI
Noul concept de dezvoltare a curriculumului descrie două perspective privind schimbările care se vor produce. Una pentru toate școlile care vor aplica planul-cadru de învățământ în vigoare și alta pentru școlile pilot care vor implementa modele de planuri-cadru de alternativă propuse de noul concept.
Elevii din clasa a XII-a, care dețin un certificat cu recunoaștere internațională a competențelor lingvistice în limbi străine sau a competențelor specifice în domeniul informaticii vor fi scutiți de la ultimele teze semestriale la limba străină și, respectiv, informatică.
Număr record de „zece” în sesiunea curentă de bacalaureat, unde 2594 de elevi vor avea nota maximă din oficiu, la limba străină, iar 61 – la informatică.
INSTRUIRI ALE CADRELOR DIDACTICE
Peste 2000 de educatori beneficiază de formări gratuite în cadrul Programului Național „Investim în profesori”. Instruirile au început pe data de 10 iunie.
Circa 400 de cadre didactice din învățământul general beneficiază de cursuri gratuite de recalificare profesională organizate de Universitatea de Stat din Moldova (USM). Costurile pentru program sunt acoperite integral de Ministerul Educației și Cercetării (MEC).
Cursurile de formare profesională sunt organizate la inițiativa Ministerului Educației și Cercetării (MEC) și al Ambasadei României la Chișinău, cu suportul Ministerului Educației al României.
COOPERARE INTERNAȚIONALĂ
În perioada 29-30 mai, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a participat la Tirana, Albania, la conferința miniștrilor educației responsabili de învățământul superior în țările din Spațiul European al învățământului superior.
O delegație condusă de Adriana Cazacu, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării, a participat la cea de-a 6-a ședință de lucru a Grupului informal pentru cercetare și inovare în cadrul Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat la Vilnius, Lituania.
ACȚIUNI DE PREVENIRE A CORUPȚIEI
Șapte instituții de învățământ superior au lansat pe 3 iunie, campania de informare „Toleranță zero față de corupția din universități”. Scopul acțiunii este de a reduce acest fenomen în universități, prin mecanisme interne de promovare a integrității.
ALTELE
MEC cu susținerea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) a transferat astăzi cinci microbuze către Centrele de tineret din Bălți, Cahul, Ungheni, Criuleni și Fălești.
Agenția Națională pentru Tineret (ANT) a lansat pagina web: tineret.gov.md unde poate fi găsită toată informația privind programele de tineret și activitățile ce vizează tineretul.
Ministrul Educației și Rectorul Universității Naționale Tetyana Kaganovska și-au dat întâlnire pentru a aborda subiectul privind inițierea unor programe comune de studii în domeniile: științe ale educației, drept, științe economice, tehnologii ale informației și comunicațiilor.
Circa 1025 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au depus Jurământul lui Hipocrate în cadrul unei ceremonii festive care a avut loc la Arena Chișinău.